Реквієм

Реквієм пʼятниця 24 листопада 19:00

Дана подія вже відбулася :(


Але ви можете ознайомитись з іншими подіями категорії «ДІТЯМ»

Композитор: Вольфганг Амадей Моцарт

Тривалість вистави – 1 год 15 хв

Постановний склад:

  • Диригент-постановник – Олексій Баклан
  • Хормейстер-постановник – Михайло Кречко
  • Диригенти – Віктор Плоскіна, Сергій Голубничий
  • Хормейстер – Анжела Масленнікова

ВИКОНАВЦІ

Хор та симфонічний оркестр театру

Солісти:

  • Сопрано – Тамара Ходакова, Дар’я Миколенко
  • Альт – Аліна Дрозд, Неля Мартиненко, Анастасія Поліщук
  • Тенор – Сергій Шаповал
  • Бас – Олександр Харламов

Про концерт

РЕКВІЄМ – від першого слова латинського тексту “Requiem aerternam dona eis” („Вічний спокій даруй їм”) – це багатоголосний хоровий твір жалобного характеру, що сформувався у добу середньовіччя як заупокійна католицька меса. Спершу він складався з мелодій григоріанського хоралу, які виконувалися в унісон. З часом музику почали створювати композитори. Зберігаючи традиційний латинський текст, у своїх найвизначніших зразках реквієм набув більш глибокого змісту і став твором позакультового значення, увійшовши до концертного оркестрово-хорового репертуару.

Серед композиторів, що зверталися до написання реквієму: В.А. Моцарт, Г. Берліоз, Ф. Ліст, А. Дворжак, Й. Брамс, Дж. Верді, Б. Бріттен та А. Шнітке.

«Реквієм» Вольфганга Амадея Моцарта (1756-1791) належить до найвизначніших надбань музичної культури людства. Цьому твору судилося стати останнім у доробку геніального композитора. Історія написання «Реквієму» оповита таємницею. Його замовив незнайомець, який бажав залишитися невідомим. Моцарт, вже тяжко хворий, відчував тривогу – йому здавалося, що він пише реквієм для себе самого. У вересні 1791 р. він нотував : «…я продовжую писати, бо створення музики стомлює мене менше, аніж бездіяльність. Тепер мені вже нема чого боятись. Я відчуваю це з такою переконливістю, що не потребую доказів. Я перестаю втішатися моїм талантом. А яким чудовим було життя! Воно почалося за найщасливіших обставин. Та нікому не даровано змінити передбачення долі. З просвітлілим усвідомленням слід прийняти те, що визначено провидінням. Отож, я закінчую свою похоронну пісню. Я не маю права залишити її незавершеною…». Та дописати твір композитор, на жаль, не встиг. Завершив партитуру його учень Ф.К. Зюсмайєр. «Реквієм» В.А. Моцарта сповнений справжньої людяності, скорботної лірики, трагічного пафосу. Це драматична поема про людські страждання й горе та про незмінну віру в майбутнє. Недаремно один з видатних композиторів 20 ст. Альфред Шнітке зазначав: «„Реквієм” Моцарта для мене – „Реквієм” №1».

У Київському муніципальному академічному театрі опери і балету для дітей та юнацтва «Реквієм» Моцарта було поставлено у квітні 1996 р. з нагоди 10-річчя Чорнобильської трагедії. Цей твір став останньою роботою одного із засновників театру, його першого головного хормейстера – Маестро хорового мистецтва, народного артиста України, професора Михайла Михайловича Кречка (1925-1996).

Прем’єра вистави відбулася 29 квітня 1996 р.


Попереднє замовлення